Een tweede huis op Bonaire

Een tweede huis op Bonaire!

Een tweede huis op Bonaire, wie droomt daar niet van! Heerlijk een paar keer per jaar ‘Europees Nederland’ kunnen verwisselen voor ‘Caribisch Nederland’.

Even weg van Pietje Paulusma, die ‘op locatie’ alleen maar baggerweer voorspelt. Even weg van Gerritje Hiemstra, die zonder blikken of blozen in het NOS Journaal binnendrijvende boze wolkjes aanwijst, die Nederland de volgende dag weer gaan terroriseren. Even weg van dit alles…even een paar weekjes gemarineerd worden in de aangename Caribische warmte…

Bovendien hoef je als tweede huisbezitter op Bonaire niet in een vreemd resortje of andermans hutje te kruipen, maar kun je gewoon in je eigen bedje slapen. Je moet helaas wel even in de ‘vlieger’ want het eigen stulpje staat wel negenduizend kilometer verderop. Tja, dat wel.

Een heel legertje BN’ers is je overigens al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg en Lex Harding hebben allemaal al een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen.

Henny Huisman is verreweg de beroemdste ‘tweede huisjebezitter’ van Bonaire. Henny is werkelijk idolaat van het koraaleiland en komt er minimaal tweemaal per jaar en dat al decennia lang.

Legendarisch was de uitzending van Rik Felderhof met zijn programma ‘Felderhof Villa Versa’ toen hij op bezoek ging bij Henny op Bonaire. Henny raakte niet uitgebabbeld over zijn zo geliefde eiland. Hij braakte de ene na de andere smakelijke anekdote uit na zoveel jaren Bonaire.

Bovendien bleek Henny een begenadigd reisleider. Niets bleef de kijker bespaard. Henny danste eerst vrolijk mee met de ‘locals’ op de markt in Rincon om vervolgens als een soort Aristoteles te filosoferen over de kwetsbare flora en fauna van Bonaire in de ‘fluisterboot’ die ronddobbert in het mangrovebos.

Op een bepaald moment werd de ‘oervader aller talentenjachten’ echter sentimenteel en kwam hij op de proppen met een fascinerende rekensom. Henny vertelde aan Rik dat de gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse man achtenzeventig jaar is. Zelf was Henny op dat moment vijfenvijftig jaar.

Volgens de statistieken lagen er dus nog drieëntwintig levensjaren op hem te wachten. Zogezegd vliegt hij twee keer per jaar naar het Caribische eiland. Een snelle rekensom leerde hem dus dat hij ‘nog maar’ zesenveertig keer Bonaire kon bezoeken. Een traan borrelde op in Henny’s ooghoek…

Dit deed me denken aan Kees van Kooten. Toen de cabaretier en televisiemaker van weleer, vijftig jaar oud werd, vertelde hij aan een journalist dat hij nog ‘tweeënhalve hond’ te gaan had. Van Kooten was zijn hele leven lang al omringd met trouwe viervoeters en mat de ‘resttijd’ van zijn aardse bestaan af aan de hand van het aantal honden die hij redelijkerwijs nog zou kunnen verslijten.

Verder zagen we in de bovengenoemde uitzending hoe Henny op Bonaire ‘winkelt’. Sommige mensen hebben in Nederland een zogenaamd boodschappenautootje. Met deze bolide crossen ze, na een lange week van arbeid, op de zaterdag naar de grootgrutter om hem vervolgens vol te kieperen met levensmiddelen voor de nieuwe week die voor hen ligt. Henny heeft op het duikeiland geen boodschappenautootje maar een boodschappenschuitje. Dat bootje ligt braaf te wachten in het rif achter de villa van de gevierde presentator.

Dagelijks springt de geboren Zaandammer vanuit zijn achtertuintje in het schuitje en scheurt dan naar de ‘Plasa Machi Mimi’. In dit fraaie historische gebouwtje aan de promenade van Kralendijk vindt dagelijks een groentemarkt plaats. Op die markt willen Venezolaanse kooplui Henny maar al te graag bergen sinaasappels en citroenen verkopen.

De aankoop van het ‘familiehuisje’ van Camiel Eurlings op Bonaire was ook even ‘hot’ nieuws in Nederland. PVV’er Hero Brinkman ‘gooide de knuppel in het hoenderhok’ en betichtte de Limburger van handel met voorkennis. Later bleek het allemaal ‘een storm in een glas water’ te zijn.

De huidige KLM-directeur kocht zijn stulpje in oktober 2007. Op dat moment was hij Minister van Verkeer en Waterstaat en dus lid van het kabinet. Brinkman beschuldigde hem van handel met voorkennis, omdat hij zou hebben geweten van de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen.

Op het moment dat besloten werd dat Bonaire een Nederlandse gemeente zou worden, zou dat de huis- en grondprijzen sterk kunnen beïnvloeden. Maar de besluitvorming daaromtrent was al gevallen in de twee voorgaande kabinetten. Eurlings was toen wel lid van de Twee Kamer voor het CDA, maar zat niet als bewindspersoon in die kabinetten. Camiel ging dus vrijuit.

Tweede huisjes op Bonaire en BN’ers. Ze blijven het nieuws domineren. Nu weer Erik Staal. De voormalig Vestia topman laat een miljoenen kostende villa op Bonaire bouwen. Politiek Den Haag zit hem echter op zijn hielen bij de realisatie van deze tropische droom.

Zij willen namelijk weten of het mogelijk is om beslag te leggen op het kolossale pandje. Erik Staal wordt verweten nalatig te zijn geweest met het beheer van de miljarden van de sociale woningbouwvereniging waar hij als ‘solist’ leiding aan gaf. Sommige politici willen hem daar persoonlijk voor aansprakelijk stellen.

Naast het hele zwikje BN’ers en de ‘happy few’ kopen ook ‘gewone’ landgenoten onroerend goed op het Benedenwindse Eiland. Maar waar staan eigenlijk al die fraaie huisjes?

De meeste villawijken van Bonaire zijn opgetrokken aan de serene westkust. Een groot deel van de huizen hier hebben een ‘ocean view’ of zijn ‘ocean front’. Maar de ‘uitverkorenen der tweede huisjesbezitters’ hebben hun hutjes op ‘de berg’ gebouwd. Dit is in de volksmond de naam voor een royale verhoging van het landschap in het midden van het duikeiland.

Sommige stulpjes die hier staan gaan ieders voorstellingsvermogen ver te boven. Enorme paleizen, waar de ‘captains of industry’ van deze planeet resideren, met enorm veel luxe en comfort. Bovendien zijn ze gezegend met adembenemende panoramische vergezichten over het gehele eiland en Klein Bonaire - het piepkleine rifeilandje voor de kust van Kralendijk. Tja, daar wil je wel oud worden, stokoud!

Wie ontwerpt en bouwt al die fraaie hutjes op Bonaire? Tegenwoordig is Piet Boon erg ‘hot’. De ‘creatieve tekenaar’ begint zo zoetjes aan een flinke stempel te drukken op het architectonische landschap van het koraaleiland. In de wijk ‘Punt Vierkant’, ten zuiden van het centrum van Kralendijk, doemen tientallen bouwseltjes op van de wereldberoemde huisjesontwerper.

Over smaak valt te twisten. Sommige mensen vinden de stulpjes van Piet Boon ‘foeilelijk’ anderen ‘lopen ermee weg’. Als je er overigens ‘mee weg wilt lopen’ moet je wel je portemonnee wagenwijd openzetten. Goedkoop zijn ze namelijk niet, dat loopt in de zes nulletjes…

Maar dan heb je wel wat. Wat je dan niet hebt is een energieopslurpende airconditioning. De huisjes van Piet Boon worden namelijk op een natuurlijke manier gekoeld. Op een ingenieuze manier zigzagt de immer loeiende noordoost-passaatwind door de ‘luxaflex-achtige shutters’ van de uit natuurlijke materialen opgetrokken tropische villa’s heen en zorgt op deze manier voor een aangename leeftemperatuur.

De ster van Piet Boon is overigens reizende. De ontwerper begint een hele ‘grote meneer’ te worden in ‘ontwerpersland’. Niet alleen huisjes maar ook meubeltjes, wijken, jachthavens en zelfs ‘limited edition’ Range Rovers worden door de man onder handen genomen. Alles wat Piet Boon aanraakt, verandert in design. Piet Boon kan zelfs van een pleeborstel nog een designproduct maken!

Hoe ga je het tropische stulpje op Bonaire financieren? Het boemerangvormige eiland is geen belastingparadijs meer. Voorheen werden gefortuneerde Nederlandse pensionado’s met ‘fiscale worsten’ naar Bonaire gelokt om hen te verleiden om daar bakken met dollars uit te geven ten faveure van de lokale economie. Maar dat is allemaal passé. Tegenwoordig moeten ook de huisjesbezitters braaf ‘tax’ betalen.

De Belastingdienst Caribisch Nederland schuift jaarlijks twee ‘blauwe enveloppen’ door de brievenbus van het tropenhuisje heen. De eigenaar mag vervolgens met frisse tegenzin het spaarvarkentje stuk slaan om met de inhoud de grondbelasting (te vergelijken met de onroerendezaakbelasting) en de vastgoedbelasting (één procent van de waarde van het onroerend goed) te betalen.

IJverige belastingdienstambtenaren zijn op dit moment het onroerend goed van bedrijven en tweede huisbezitters aan het taxeren. Alle huisjes met een waarde van meer dan ,000 zullen worden aangeslagen voor de vastgoedbelasting. Eigenaren die één huis hebben zijn gelukkigerwijs vrijgesteld van de bovengenoemde belasting.

De wet op de vastgoedbelasting was al uitvoerbaar sinds januari 2011 maar de belasting gaat pas in de zomer van dit jaar geïnd worden. De Belastingdienst van Caribisch Nederland heeft al die tijd nodig om de waarde van het vastgoed op Bonaire te bepalen.

Is een tweede huisje op Bonaire een goede belegging? Iedereen die vóór 2009 instapte heeft bijzonder veel geluk gehad. Tot 2009 stegen de huizenprijzen van Bonaire namelijk gemiddeld met tien procent per jaar. Vanaf dat moment trad de wereldwijde kredietcrisis in. Ook het duikeiland heeft hier ‘last’ van.

Overigens is niet alles ‘Hosanna’ voor de tweede huisjebezitters op Bonaire. Zo ‘mokken’ veel tweede woning bezitters op het duikeiland dat de regelgeving zeer ‘Nederlands’ is en dat je letterlijk voor alles toestemming van de overheid moet vragen of een vergunning moet aanvragen.

Wordt Bonaire nu overspoeld met tweede huisjesbezitters uit Nederland? Dat was wel de verwachting. Toen de staatkundige veranderingen van Bonaire bekendgemaakt werden, zagen de makelaars op Bonaire de ‘Zilvervloot’ al binnenrollen. De verwachting was destijds dat op het koraaleiland de ‘dijken’ zouden moeten worden verhoogd om de tsunamie van Nederlandse tweede huisjebezitters op te vangen. Maar dat is niet gebeurd. Nog niet.

De komende jaren zullen er niettemin veel (tweede)huisjes bijkomen. Het is namelijk de verwachting dat de bevolking van Bonaire explosief zal gaan toenemen. Van 16.000 permanente inwoners nu naar misschien wel 30.000 in het jaar 2025. Zomaar een verdubbeling in ruim tien jaar tijd…

Op Bonaire is echter nog bouwruimte zat. Aruba is bijvoorbeeld bijna twee keer kleiner dan Bonaire, maar er wonen wel zeven keer zoveel mensen op ‘One Happy Island’ dan op ‘Diver’s Paradise’. Niet dat dat allemaal ideaal is. Integendeel zelfs. Hoe meer oppervlakte er op Bonaire overblijft voor de indrukwekkende landschappen, karakteristieke plantensoorten en unieke dieren, des te beter!.

Forum

Een tweede huis op Bonaire is anno 2012 een goede financiële investering! Ga direct naar het forum!


Neem contact op!

Bel: (050) 547 22 22 Aanmelden nieuwsbrief Zoek een locatie Stuur een email
Translate this site in:
Click for Bonaire Forecast
Vluchtaanbod Bonaire

Webcam Bonaire

Webradio BonaireDe tijd in Bonaire
AM: 0-12 uur PM: 12-24 uur